Młóto jako składnik paszowy

Wartościowy składnik paszowy

Młóta stosunkowo od niedawna stały się docenianym przez hodowców składnikiem wysokowydajnych pasz, przeznaczonych do żywienia zwierząt hodowlanych a w szczególności bydła. Podobnie jak inne składniki paszowe, również młóto stanowi odpad. Odpad browarniany będący zbędnym elementem podczas produkcji piwa.

Przede wszystkim duża zawartość wody stanowiąca nawet 75% objętości to cecha charakterystyczna młóta. Tak wysoka zawartość jest wody to efekt odfiltrowywania zacieru. Podczas karmienia zwierząt hodowlanych warto zwrócić uwagę na pochodzenie młóta. To, pochodzące z produkcji piw jasnych jest chętnie tolerowane przez zwierzęta, natomiast odpad z produkcji piwa ciemnego, niekoniecznie. Jest ono po prostu mało smaczne.
Młóto browarniane wyglądem przypomina przypomina kaszę, natomiast zapach często kojarzony jest z zapachem świeżego chleba. Nic więc dziwnego że zwierzęta chętnie je spożywają. Wielkim atutem tego składnika paszowego jest jego wyjątkowe bogactwo w białko, co jest szczególnie ważne podczas żywienia bydła oraz trzody chlewnej.

Podczas karmienia zwierząt młótem, warto zwrócić uwagę na jego podatność do spożycia, gdyż jest ono wyjątkowo nietrwałe poprzez dużą zawartość wody. Aby jednak zdecydowanie wydłużyć okres przydatności, można kisić je zarówno w pryzmach, jak i rękawach. Poprzez swoja wysoką zawartość białka, stanowi świetny składnik wspomagający produkcję mleka oraz mięsa. Jeśli już jesteśmy przy zaletach, warto wspomnieć o wyjątkowym smaku, co sprawia że zwierzęta chętnie je jedzą.

Co jeszcze sprawia że warto zainwestować w młóto, oraz na co uważać podczas jego stosowania?

Odpad browarniany to niezwykle bogate źródło białka, ale również nieoceniony dostarczyciel soli mineralnych, mikro oraz makro elementów. To także bogactwo witamin z grupy B, witaminy A i E. Nie jest szczególnie zalecane podawanie młóta świeżego. Może to bowiem spowodować niepożądane skutki uboczne w postaci gwałtownych biegunek czy tez innych problemów natury gastrycznej. Warto więc odczekać jakiś czas a następnie stosować odpowiednią ilość młóta. Za taką uważa się np. od 6 do 8 kg dla krów mlecznych, natomiast tzw. opasom, nawet 2,3 kg na każde 100 kg ich wagi.

Młóta podsuszone natomiast stosuje się w jeszcze mniejszych ilościach. Mniejszych nawet o 30% w stosunku do młóta świeżego. Dieta zbyt bogata w ten składnik pokarmowy z czasem wpływa na obniżenie zawartości tłuszczu w mleku, pogorszeniu wskaźników płodności oraz przede wszystkim na szeroko rozumianym zdrowiu zwierząt oraz ich kondycji. Optymalna opcją jest stosowanie odpadu browarnianego wspólnie z kukurydza oraz kiszonką. Najlepiej kiszonka z traw czy roślin motylkowych.

Podczas magazynowania młóta, istotne jest zachowanie pewnych wymogów, aby składnik ten dłużej był podatny do spożycia. Najlepiej w tym celu wysuszyć go do zawartości wody równej około 13%, oraz składowanie ich w silosach lub tzw. big bagach. Kiszenie to zdecydowanie najlepszy sposób na zachowanie dłuższej przydatności, gdyż stanowi idealne warunki do fermentacji, tworząc produkt jeszcze bogatszy w wartości odżywcze.

You may also like...